לכאורה שאריות. למעשה קינוח עשיר צילום: עמנואל רוזנצוייג

כילדים, אחד הקינוחים האהובים עלינו היה קינוח "זוחלי תנור". כנראה תרגום מגרמנית שאיך שהוא נשמע משונה בעברית.

במקור, זה קינוח עניים אשר מנצל שאריות לחם יבש. גם היום זה פתרון טוב לחלה שהתייבשה, אבל אנחנו משדרגים את זה לרמת קינוח משובח עם רוטב לא שגרתי.

הרעיון המרכזי הוא לחם יבש, אשר סופג תערובת של חלב וביצים.
כל לחם יכול להתאים ולהשפיע על הטעם, אולם ללא ספק חלה תיתן את התוצאות הכייפיות ביותר. חשוב שהיא תהיה יבשה כדי שתספוג את הנוזלים. בדרך כלל אין לנו מספיק שאריות ולכן אני מייבש במיוחד חלה לצורך הקינוח הזה.

אפשר להשתמש בתוספות כיד הדמיון. כאן נשתמש בחמוציות, אולם אפשר להוסיף צימוקים וכל פרי מיובש אחר, אפשר להוסיף נטיפי שוקולד לבן או שחור, פיסות קטנות של מרשמלו, חתיכות אננס או משמש ועוד. אפשר להוסיף תאנים טריות או תמרים לקינוח מיוחד עוד יותר.

אם רוצים רוטב פשוט יותר, אפשר לחמם קצת חלב ולהוסיף בעת ההגשה או שמנת מתוקה לרוטב עשיר יותר או לגוון את הרוטב האנגלי שאני מציע כאן באופן שונה.

אצלינו בבית, הקינוח הזה נאפה בכלים אישיים חסיני חום, אבל למנה משפחתית, קל יותר לאפות את הקינוח בתבנית פיירקס גדולה ולחתוך למנות לאחר האפייה.

חומרים לתבנית פיירקס בגודל 20 על 30 סנטימטרים בערך (מספיק ל-10 מנות):

לרוטב

אופן ההכנה

  1. פורסים את החלה לפרוסות בעובי 2-3 ס"מ (אם מייבשים בכוונה את החלה, כדאי לפרוס לפני הייבוש)
  2. מורחים על הפרוסות חמאה וריבה
  3. חותכים את הפרוסות המרוחות לקוביות ומכניסים לקערה
  4. מוסיפים את החמוציות וקוביות התפוחים המסוננות או כל תוספת אחרת שבא לכם
  5. מסדרים את תערובת החלה בתבנית פיירקס גדולה משומנת או בכלים אישיים משומנים
  6. בקערה נפרדת מערבבים היטב את הביצים, החלב, השמנת, תמצית הוניל והסוכר
  7. שופכים את תערובת הביצים על קוביות החלה
  8. מהדקים את החלה ומוודאים שהיא מכוסה לגמרי בנוזלים. אם חסרים קצת נוזלים, מוסיפים עוד חלב. עם נראה לכם שצריך יותר מכוס חלב נוספת, כדאי לערבב את החלב עם עוד ביצה וקצת סוכר.
  9. מניחים בצד לחצי שעה או עוטפים בניילון נצמד ומשאירים במקרר. אפשר להכין יום מראש ולאפות לקראת ההגשה
  10. מחממים תנור למאה ושמונים מעלות צלזיוס ואופים במשך 30-40 דקות עד שפני המאפה מזהיבים. יש כאלו שאוהבים להניח קוביות חמאה על המאפה. אני מוותר.
  11. מוציאים ומצננים כמה דקות

את הרוטב מכינים מראש ומגישים קר עם המאפה החם:

  1. מרתיחים את החלב עם חצי כמות הסוכר
  2. בקערה נפרדת מקציפים עם מקצף ידני את החלמונים עם הסוכר
  3. מוסיפים חצי מכמות החלב הרותח לחלמונים תוך כדי הקצפה ואחרי שהתערובת אחידה מחזירים לסיר עם שארית החלב וממשיכים להקציף על אש נמוכה עד שהתערובת מתחילה להסמיך. חשוב לא להפסיק לערבב ולהקפיד להגיע לכל פינות הסיר, כדי שהחלמונים לא יתקרשו לכדי חביתה.
  4. כאשר התערובת מסמיכה מעט, מוסיפים את מיץ הפסיפלורה ואת רסק התפוחים וממשיכים לבשל במשך דקה תוך כדי ערבוב.
  5. מסירים מהאש וממשיכים לערבב בערך שלוש דקות לקירור התערובת (המהדרין עושים זאת בתוך אמבטיית קרח).
  6. הרוטב צריך להיות בסמיכות של טחינה דלילה.
  7. להגשה פורסים קוביות בגודל 5 על 5 סנטימטרים בערך, לתוך צלחות עמוקות או קעריות הגשה
  8. זולפים מעל כמה כפות רוטב (לא להתקמצן כאן, השילוב חשוב)
  9. אופצייה: מוסיפים חתיכות קטנות של פירות טריים (שזיפים, אפרסקים, מלון) או שאריות של קומפוט מכל סוג

bread pudding 01 מזיגת תערובת הביצים וחלב על הלחםפסיפלורות טריותסינון מיץ הפסיפלורה