לקראת ארוחה עם חברים טובים, ישבנו אפרת ואני ופינטזנו קינוח.
התוצאה היא קונכייה מתפצפצת של פילו בחמאה, בתוכה שוכנת תאנה עסיסית על כרית רכה של קרם שקדים. את כל המתוק-רך-קראנצ'י הזה אוספים עם קרם לבנה מוקצף, טיפה מלוח טיפה חמוץ, משורג ברוטב פטל אדום.
אושר גדול.
היות והמעמד היה מחייב, ניסינו מראש ותוך כדי המשחקים החלפנו את התאנה באגס קטן שבו זרענו כמה גרגרי אוכמניות' קפואים כמו שהם יוצאים מהמקפיא. קשה להחליט מה יותר טעים או יפה... תבחרו לפי העונה (תמונות בסוף המתכון).
את הטארטים אופים בתבנית שקעים של מאפינס. במקרה הזה אני מוצא את התבנית המתכתית נוחה יותר מהסיליקון, אבל אני מניח שאפשר להסתדר גם עם הסיליקון
לדפי הפילו יש נטייה להתייבש ולהשבר, בעיקר אם לא הופשרו כראוי או שקצת התייבשו. למתכון הזה זה לא כל כך משנה היות ולוחצים את הדפים בתוך תבנית שקעים. אם יש קרעים, פשוט מאחים אותם עם חמאה ושאריות של עלי בצק.
החומרים לעשרה טארטים אישיים:
- 5 דפי בצק פילו שהופשרו באיטיות במשך לילה במקרר
- 100 גרם חמאה מומסת
- 10 תאנים מוצקות או 10 אגסים קטנים
לקרם שקדים
- 200 גרם שקדים מולבנים טחונים
- 200 גרם סוכר חום
- 200 גרם חמאה רכה
- 2 ביצים בינוניות או גדולות
- 2 כפות קמח לבן
לקרם הלבנה המוקצף
- 1 חבילה שמנת מתוקה להקצפה
- חצי קופסת לבנה (בערך 125 גרם)
- 3 כפיות סוכר (או יותר, לפי הטעם)
לרוטב הפטל או פירות היער
- חבילה של פטל קפוא
- חצי כוס סוכר
- חצי כוס ליקר קאסיס (אפשר לוותר או לשחק עם ליקר אחר)
אופן ההכנה:
- מתחילים עם קרם השקדים: מעבדים במעבד מזון את השקדים, הסוכר והחמאה לתערובת אחידה
- מוסיפים את הביצים ושתי כפות הקמח ופולסים יוצרים תערובת אחידה
- ממשיכים עם בצק הפילו: חוצים כל דף פילו לשני פסים לאורך
- מורחים חמאה מומסת על חצי פס ומקפלים לשניים
- מורחים חמאה מומסת בתבנית השקעים
- מורחים חמאה מומסת על צד אחד של העלה המקופל ומרפדים עם כל עלה מקופל כזה שקע בתבנית, כאשר צד החמאה המרוח כלפי התבנית.
- מסירים עם סכין או מספרים את שאריות הבצק. אפשר להיות כאן יצירתיים וליצור צורות שונות עם השאריות, אולם יש לקחת בחשבון שהקצוות שבולטים מהתבנית עלולים להשרף.
- מרפדים כל שקע מצופה פילו בכף גדושה של קרם שקדים
- קוטמים את קצה התאנה, חותכים צלב לעומק ודוחסים את התאנה על קרם השקדים כאשר הצלב פונה למעלה.
- בתוך התאנה החתוכה דוחסים מעט קרם שקדים או לחילופין תוקעים כמה גרגרי אוכמניות
- מורחים עוד מעט חמאה מומסת על שולי הבצק ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, למשך 15 דקות עד ששולי הבצק מזהיבים היטב
- מצננים מחוץ למקרר במשך 5 דקות
- להכנת קרם הלבנה המקוצף מקציפים שמנת מתוקה עד שנוצר קצף רך
- מעבירים בערך שליש מהקצפת הרכה לקערה אחרת עם הלבנה ומקציפים קלות עם 3 כפיות סוכר
- מחזירים את הלבנה המוקצפת לשמנת המוקצפת ומקפלים לקרם אחיד.
- טועמים ומוסיפים סוכר אם רוצים. לא להיבהל מטיפה מליחות. בסוף הטעמים משתלבים נפלא
- להכנת רוטב הפטל (או פירות יער מכל סוג וערבוב) מרסקים במעבד מזון חבילה של פטל קפוא עם הסוכר והליקר
- מעבירים לסיר קטן ומבשלים במשך 10 דקות
- אפשר להסתפק במרקם הזה או להסמיך מעט עם שמינית כפית קסנטן או עם כפית קורנפלור מעורבבת בשתי כפות מים קרים (במקרה הזה מוסיפים את תערובת הקורנפלור וממשכים לבשל במשך 2-3 דקות).
- להגשה מורחים 1-2 כפות קרם לבנה מוקצף על צלחת, זולפים רוטב פטל ואם רוצים אז גם מעצבים עם קיסם את הרוטב האדום על הגבינה, מניחים מאפה חם על הלבנה, זולפים עוד מעט רוטב פטל על התאנה - ומגישים
- אם משתמשים באגסים, מוציאים את החרצנים עם כלי מתאים, קולפים את האגס אך משאירים את הגבעול אם יש, מטפטפים מעט לימון על האגס, דוחסים כמה גרגרי אוכמניות או פרי יער אחר לתוך האגס ולוחצים אל קרם השקדים במקום התאנה.
תגובות