סוף הקיץ מתקרב, למרות שעוד לא מרגישים את זה.
אבל לצידי הדרכים כבר פורחים חצבים ובשווקים כבר נמכרים חבושים מוצקים ויפים.
מאוסף המתכונים ב"שטעים" בהם אני עושה שימוש בחבושים, אפשר להבין את אהבתי לפרי הזה.
אחד הדברים הראשונים שאני מכין עם הופעת החבושים, הוא ריבה בכמות שתספיק כמתנה למארחים בארוחות החג הצפופות ו-כמובן גם קצת לשחיתות הביתית...
יש אין סוף מתכוני ריבת חבושים ברחבי האינטרנט ועל כן כאן, אני מתמקד בהכנת ריבה בתרמומיקס. כלי אידאלי להכנת ריבות, גם בכמות קטנה כאשר יש שארית של פרי שעומד רגע לפני דרכו האחרונה לפח וכאשר מדובר בפרי קשה כל כך כמו החבוש, התרמומיקס הוא בכלל שיחוק.
עיקר המאמץ הוא ניקוי חלק החרצנים של החבוש. שאר הפעולות קלות ומי שנושא בעיקר העול הוא התרמומיקס.
חשוב לנקות היטב את איזור החרצנים. כאשר חוצים את החבוש לשישיות או שמיניות, קל לראות סביב החרצנים טבעת כהה. יש להסיר את החרצנים מעבר לטבעת זו (ראו תמונה בסוף הפוסט). אמנם זה נראה כמו בזבוז, אבל הטבעת הכהה הזו לא נעימה למאכל, גם אחרי בישול ארוך.
חבוש מתחמצן במהירות הבזק, ממש תוך שניות, ומשנה את צבעו. על כן יש להכין קערת מים קרים עם מעט מיץ לימון סחוט ולהעביר את הפרי המקולף מייד לתוך המים, אפילו לפני החיתוך.
חבוש מכיל כמות גדולה של פקטין ועל כן הריבה נקרשת היטב.
את הריבה מאכסנים בכלי זכוכית מעוקרים - שוטפים היטב ומניחים את הכלים, כולל המכסים, על רשת בתנור שחומם מראש ל-100 מעלות, למשך כמה דקות עד שהכלים מתייבשים.
צריך כמובן להזהר מאד כאשר מעבירים את הכלים למשטח העבודה לצורך מילוי. הם חמים וחלקים ויש להעבירם בזהירות תוך אחיזה עם מגבת מטבח. סוגים מייד עם המילוי של הריבה החמה. המכסים מתכווצים ונאטמים ועד הפתיחה הראשונה, ניתן לשמור את הריבה אפילו מחוץ למקרר במשך חודשים רבים. במקרר הריבה תישמר שנתיים ואף יותר (עד לפתיחה הראשנה של הצנצנת).
חומרים לשני קילו ריבה:
אופן ההכנה
תגובות 2
אני מניחה שבמכשיר שלכם כיף לבשל המון דברים, וזה נפלא למשפחה גדולה שאוהבת לגוון, אבל אצלי המצב קצת שונה. האכל די משעמם, לא מוכנים לטעום דברים חדשים, אז הוראות הכנה בתרמו.... מה שלא יהיה, לא יעזור.
ריבת חבושים מכינים אצלנו לפני כיפור... לא יודעת למה.
אמי היתה מכינה קומפוט חבושים... חבל על הזמן.
אבל התגובה הזו היא יותר בקשר לניקוי החבושים.
יש שיטה מאוד נוחה לנקות את החבושים, כי כשהם טריים, זה ממש עבודה קשה ומייאשת.
אני רוחצת אותם היטב עם כרית לרחיצת כלים וסבון כלים, עד שכל הפלומה יורדת ולא נשארים כל מיני לכלוכים. שוטפת היטב במים זורמים.
עד שהם נקיים, מרתיחה סיר עם מים, וכשהמים רותחים, מכניסה את החבושים ומבשלת אותם כ 10 דקות. מצננת, מקלפת, חותכת ומנקה את פנים החבוש מכל הדברים המיותרים. במצב כזה, הוא בקושי מתחמצן.
כמובן, אפשר להוסיף לריבה מעט מנוזלי הבישול. אפשר לתסל בכל מיני תוספות כמו מסמרי ציפורן, הל - עדיף טחון לאבקה או שלמים.כמה מקלות כינמון. וכמובן לימון, אחרת זה מתוק נורא.
אבל.. הכי חשוב, זה להשל אותם 10 דקות כדי להקל על הקושי בלקלף את הפרי.
יהודית יקרה, קודם כל תודה רבה על המשוב! התגמול העיקרי על ההשקעה הגדולה שלנו באתר הוא הקשר עם הגולשים.
טכניקת הקילוף שאת מתארת באמצעות בישול קצר מוקדם נראית שווה ובוודאי אנסה אותה.
אם כמובן אני בכלל רוצה לקלף. כאמור במתכון הזה, אני בכלל לא מקלף. רק משפשף את הפלומה על הקליפה, שבפרי טרי היא בכלל מאד עדינה. לקראת אוקטובר ובוודאי אם מוצאים חבושים אחרי אוקטובר, אז הפלומה ממש בעייתית וחייבים להסירה.
אני מוצא שדווקא הסרת ליבת החבוש והחרצנים זה החלק הקשה בתהליך הניקוי. השיטה שאני מתאר היא זו שמצאתי עם הזמן כנוחה.
אני גם מאד אוהב תיבול, במיוחד עם האופציות שאת מציעה. אבל גם ללא התיבול, הריבה מצויינת ודווקא מתאימה עם גבינות חריפות, מבלי שנוצרת תחרות בין התיבול לטעם הגבינה.
אשר לתרמומיקס - הוא דווקא מאפשר בקלות להכין מאכלים שחורגים מהסטנדרט המשפחתי, מבלי לאתגר את הבשלן הממוצע ואפילו מתחת לממוצע. בין אם מדובר בבישול לאדם אחד או שניים ובין אם למשפחה שלימה. פשוט קסם במטבח. כמה מחברי הטובים שרכשו את התרמומיקס "עבור בת הזוג הבשלנית שלהם", מצאו את עצמם נסחפים בהתלהבות לבישול ברמה מאד גבוהה. זה מתחיל עם "משחק" בצעצוע יפה, הפתעה מקלות הבישול של מנות שנחשבות מסובכות בטכניקה שלהן ובסוף הכיף של מטבח עשיר ומגוון ללא ידע מוקדם ונסיון.
בכל אופן, המתכון כאן יועד במיוחד למשתמשי התרמומיקס היות ובאין סוף אתרים אחרים יש הוראות מסודרות לבישול עם סיר רגיל.
שוב תודה על המשוב והטיפ!