בשר טחון עסיסי וקרמי על בטטות מתובלות צילום: עמנואל רוזנצוייג
בשר בקר טחון, מבושל בתערובת תבלינים ארומטית ועשירה וקרם קוקוס מלטף, מוגש על מצע צבעוני של קוביות בטטה צלויות ומזוגגות במעט קוקוס וליים.
יש שיקראו למנה "בשר טחון בקארי", אבל לי היא מזכירה יותר הכנת בולונז, רק בלי העגבניות.
חגיגה תאילנדית.
את כל החומרים האסייתים (שורש גלנגל מיובש, אבקת או ממרח תמרינדי, עלי קפיר ליים מיובשים, סוכר דקלים, רוטב דגים, ממרח צ'ילי) אפשר להשיג ברשת "מזרח מערב".
בתכנון נכון, בזמן אפיית הבטטות, מכינים את הראגו ואז מגישים את הכל יחד. אפשר להכין כל אחד מהמרכיבים לחוד ולחמם לפני ההגשה.
חומרים לארבע מנות:
- 2 בטטות גדולות או 3 בינוניות
- מעט שמן קוקוס או שמן ניטרלי (לא שמן זית)
- חצי כפית שבבי צ'ילי
- כפית אבקת זנגביל (ג'ינג'ר). לא להשתמש כאן בג'ינג'ר טרי כי הוא ישרף
- כפית אבקת שום או 2 כפיות שבבי שום (גם כאן לא להשתמש בשום טרי כי הוא ישרף)
- פלפל שחור גרוס
- כפית מלח גס
- 3 כפות חלב קוקוס (להפחית מהכמות הנדרשת לראגו)
- מיץ משני ליים או לימון וחצי
- כפית סוכר דקלים (מתאים לפליאו) או סוכר חום
- 500 גרם בשר בקר טחון
- 1 בצל גדול, קצוץ לקוביות
- 5 שיני שום (אפשר להשאיר את הקליפה הפנימית הנקייה)
- חצי כפית שבבי צ'ילי או פלפלון צ'ילי מיובש חצוי (אם אוהבים חריף מאד, אפשר להוסיף)
- 2 סנטימטרים שורש ג'ינג'ר טרי מגורר (אין צורך לקלף)
- 1 גבעול למון גראס (רק החלק הלבן) קצוץ דק דק ואם אפשר אז גם כתוש במכתש
- 4 פרוסות שורש גלנגל מיובש (אם מצליחים להשיג טרי - 2 סנטימטרים מגוררים)
- 2 כפיות אבקת תמרינדי או כף מחית תמירנדי
- 5 עלים מיובשים של קפיר ליים (לצערי אסור יותר לגדל את העץ הזה בישראל לכן הסיכוי למצוא עלים טריים קלוש)
- 2 כפיות סוכר דקלים או סוכר חום (מאד כדאי לקנות סוכר דקלים אם מגיעים לרשת "מזרח מערב" או חנות אחרת שמספקת את הסוכר בגושים מהודקים. יש הבדל בטעם)
- 2 כפיות רוטב דגים "Nam Pla". לחילופין, אפשר להשתמש בכפית או שתיים של רוטב סויה ללא גלוטן, בהתאם למליחות שלו.
- 2 כפיות ממרח צ'ילי תאילנדי (הוא מתוק. לא צריך לדאוג מהחריפות)
- כף רוטב צ'ילי מתוק חריף (לאנשי פליאו: כף דבש מעורב עם צ'ילי ושום כתוש וכפית חומץ אורז)
- קליפה מגוררת משני ליים או מהלימונים
- 1 כוס חלב קוקוס
- 1 כוס קרם קוקוס (אם לא מוצאים, אפשר להרתיח שתי כוסות חלב עד שהן מצתמצמות לחצי)
- חצי זר כוסברה טרייה
אופן ההכנה:
הבטטות
- מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס
- קולפים את הבטטות, פורסים לפרוסות בעובי 2 סנטימטרים ואז לקוביות של 2 על 2.
- בקערה עמוקה מערבבים 2 כפות שמן, שבבי צ'ילי, אבקת זנגביל, אבקת שום, פלפל שחור ומלח גס
- מוסיפים את קוביות הבטטה ומערבבים היטב בידיים
- שוטחים את קוביות הבטטה המתובלות ומשומנות בתבנית על נייר אפייה
- אופים במשך 35 דקות עד שהבטטות מתרככות
- בתום האפייה, מעבירים את הבטטות לקערה, מוסיפים חלב קוקוס, כפית סוכר חום ומיץ משני ליים
- מערבבים בעדינות ומחזירים לתנור למשך 5 דקות
- שוב מערבבים עם הרוטב שהצטבר בתבנית ומגישים. אם מכינים את הבטטות מראש ומחממים לפני ההגשה, בעת החימום כדאי להוסיף 2 כפות חלב קוקוס.
הראגו התאילנדי
- מחממים בווק או בסיר רחב 3 כפות שמן ומטגנים את הבצל במשך 3 דקות
- מועכים את שיני השום (אני מניח את צד הסכין על שן השום ונותן מכה חזקה עם כף היד) וקוצצים גס. אפשר להשאיר את הקליפות.
- מוסיפים את השום ושבבי הצ'ילי לווק ומטגנים במשך חצי דקה תוך כדי ערבוב כדי שהשום לא ישרף
- מוסיפים את הבשר הטחון ומפוררים תוך כדי טיגון עד שהצבע משתנה
- מוסיפים את הג'ינג'ר, הלמון גראס, הגלנגל, התמרינדי, עלי הקפיר ליים, סוכר הדקלים, רוטב הדגים, ממרח הצ'ילי, רוטב הצ'ילי, קליפת הליים המגוררת ומערבבים היטב. ממשיכים לטגן במשך 3 דקות.
- מוסיפים את קרם וחלב הקוקוס, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה
- מקטינים את האש ומבשלים תוך כדי ערבוב כל עשר דקות, במשך 35 דקות
- קוצצים גס את הכוסברה. משאירים 4 כפות להגשה ואת השאר מערבבים עם הבשר וממשיכים לבשל במשך 3 דקות
- טועמים ומוסיפים רוטב דגים אם חסרה מליחות או צ'ילי גרוס אם חסרה חריפות
להגשה מסדרים זר של קוביות בטטה, במרכזו ערמת בשר טחון ועל הכל מפזרים כוסברה טרייה
תגובות