מקודמים

צלי לחי בקר בחבושים, רימונים ושזיפים

צלי לחי בקר בחבושים, רימונים ושזיפים

לחי בקר הוא אחד הנתחים האהובים עלי כאשר מדובר בצלי.
בישול ארוך בסיר כבד, על הכיריים או בתנור, בחום נמוך, מפיק בשר רך מאד ומתפרק, המתמזג עם טעמי פירות ויין.

מיץ (או סירופ) הרימון החמצמץ מתאזן עם שזיפים ותמרים. החבושים מוסיפים מרקם נגיס עדין שמאזן את הרכות של נתחי הבשר.

אם לא מוצאים את הנתח הזה (שגם נקרא "בשר ראש"), אפשר להשתמש בשפונדרה.
לא אותו הדבר, אבל בהחלט נפלא.

 אנו מפרסמים את המתכון הזה ערב ראש השנה.
החבושים מוצקים ויפים עם תחילת עונתם. בשאר ימות השנה, אפשר לוותר עליהם או להחליף בתפוחי גרנד סמיט, אותם יש להוסיף לסיר רק אחרי שעה וחצי.

מכניסים את החבושים והשזיפים המיובשים בשני שלבים – בתחילת הבישול לטובת העשרת הטעם ועד סוף הבישול הם מתפרקים כמעט לחלוטין. את החלק השני אנו מוסיפים לקראת אמצע הבישול ואז הם גם מוסיפים טקסטורה וצבע.

החבוש הוא פרי מאד מוצק והליבה שלו מחוספסת ולא נעימה.
אני מצאתי שהכי נח לקלוף את החבוש עם קולפן ירקות רגיל, לפרוס לשמונה חלקים ואז עם סכין חד להסיר מכל שמינית את הליבה.
בהמשך פשוט חותכים לקוביות.
החבוש משחיר מהר ולכן כדאי להכניס את הפרוסות הקלופות ישר לכלי עם מים קרים ומעט לימון.

לחלק מהאנשים יש רתיעה מנתח הבשר הנפלא הזה וגם לא יודעים לעבוד איתו.
בסך הכל זה פשוט – משתמשים בכל הנתח (כולל השומן) וחותכים אותו לחתיכות גדולות (בערך 5 על 5 ס"מ).
בבישול הארוך הכל נמס ומתאחד ונוצר תבשיל מאד עסיסי ועשיר טעם.

חומרים לעשר מנות (בכל זאת מנה חגיגית שמתאימה מאד לאירוח)

  • 2.5 קילו לחי בקר או שפונדרה
  • 2 גזרים גדולים
  • שורש סלרי
  • שורש פטרוזיליה גדול או שניים שלושה קטנים
  • בצל גדול
  • שמן זית לטיגון הירקות
  • 3 חבושים יפים קלופים, נקיים מליבה וחתוכים לשמיניות ואז לקוביות גדולות
  • 200 גרם שזיפים שחורים מגולענים, רצוי אורגניים ללא תוספים וסוכר
  • 100 גרם תמרים מיובשים גדולים ללא החרצן (אצלי קבוע יש תמרי מג'הול במזווה

  • 3 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי קצוץ עם סכין (אין צורך לקלוף)
  • 1.5 כוסות מיץ רימון סחוט טרי (סוחטים בדיוק כמו שסוחטים תפוז ונזהרים מההתזה) או חצי כוס סירופ רימונים במידה ואין לכם בעייה עם כל התוספים במוצר התעשייתי.
  • בקבוק יין אדום יבש
  • כוכב אניס, כף זרעי כוסברה, כפית זרעי חרדל, חצי כפית צ'ילי גרוס, 2 זרעי ציפורן, 2 כפיות מלח

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-1500C
  2. קוצצים את כל הירקות לקוביות גדולות (בערך 1.5 על 1.5 ס"מ).
  3. מחממים סיר כבד שניתן להכניס לתנור, כאשר הוא חם מכניסים 2-3 כפות שמן זית ומיד מוסיפים את הירקות הקצוצים. מידי 2 דקות מערבבים קלות עד שהירקות מתחילים להתקרמל. מעבירים את הירקות לקערה.
  4. צורבים את קוביות הבשר חצי דקה מכל צד, בשכבה אחת (לא להתפתות לקיצור זמנים ולהכניס יותר מידי בשר לסיר. במקום להיצרב הבשר יעבור אידוי). לכמות הבשר שבמתכון יהיה צורך בצריבה של שתיים עד שלוש מנות.
  5. כאשר כל הבשר צרוב, מחזירים לסיר את כל הבשר והירקות ומוסיפים מחצית מקוביות החבושים ומחצית מהשזיפים המיובשים ואת התמרים ומערבבים היטב.
  6. כותשים את כל התבלינים למעט כוכב האניס במכתש (אם משתמשים במלח גס מוסיפים גם אותו למכתש. זה מקל מאד על כתישה אחידה) ומוסיפים לסיר, יחד עם כוכב האניס.
  7. מוסיפים את היין ומיץ הרימונים, מכסים, מביאים לרתיחה ומכניסים לתנור שחומם מראש.
  8. מידי 45 דקות מערבבים את תוכן הסיר.
  9. לאחר שעתיים, מוסיפים את יתרת קוביות החבוש ויתרת השזיפים המיובשים וממשיכים לצלות.
    בסך הכל משך הצלייה שלוש וחצי שעות.

אם רוצים רוטב יותר מצומצם, משאירים את הסיר פתוח בתנור, מערבבים כל עשר דקות כדי שהבשר לא יתייבש, עד שהרוטב מספיק מצומצם.
לחילופין אפשר לסנן את הרוטב לתוך סיר אחר ולצמצם על אש גבוהה עד לכמות הרצויה. הרוטב עשיר ומאד טעים, כך שגם בלי לצמצם אותו, הוא נפלא על מצע שסופג רוטב כמו אורז לבן או פירה תפוחי אדמה או בטטות.

אם מגישים עם פירה, כדאי לקרוא במתכון הבא ווריאציה לפירה שמשולבים בו חבושים, תוספת שללא ספק משלימה מנה חגיגית ונהדרת.

אפשר בהגשה להוסיף עשבי תיבול וגרגרי רימון.

רימון וחבושחבושים בתחילת העונהאידוי ירקות בשמן זיתירקות מקורמלים בסירנתח לחי בקרחבושים חצוייםצריבת נתחי בשרהוספת ירקות וחבושים לבשרכתישת תבלינים במכתשהוספת תבלינים לתבשילצלי מוכן

5
חזה עוף עסיסי בזיגוג תפוחים ותפוז
אוסובוקו בבישול בוואקום

פוסטים קשורים

 

תגובות 3

אורח
אורח - ענת בתאריך שני, 03 אוקטובר 2016 19:06
נהדר נפלא וחגיגי

מתה על בשר ראש/לחי, יאומץ מייד והמון תודה. נהנית מן השטעיים.

מתה על בשר ראש/לחי, יאומץ מייד והמון תודה. נהנית מן השטעיים.
עמנואל רוזנצוייג בתאריך שלישי, 04 אוקטובר 2016 19:42
תודה ענת (:

נשמח לשיתוף בתמונות בדף הפייסבוק של שטעים!

שנה טובה!

נשמח לשיתוף בתמונות בדף הפייסבוק של שטעים! שנה טובה!
אורח
אורח - אראלה ב. בתאריך שלישי, 04 אוקטובר 2016 00:34
באת לי בזמן

כבר ארבעה חודשים יושב לי נתח לחי בקר בפריזר ואני לא יודעת מה לעשות איתו.
וערב החג אני מוצאת את עצמי עם צלי כתף שבישלתי אתמול ויצא יבש וסיבי, על אף שהרוטב היה בסדר.
נשארו לי כמה שעות ובמקרה היו לי כל החומרים, אפילו חבושים שקניתי מבלי שתכננתי לעשות משהו איתם (האמת, בחיים לא בישלתי חבושים).
בסך הכל ההוראות פשוטות ולא מרמזות על הדרך לגן עדן שנסללה לי כאן...

לצערי היה לי נתח במשקל קילו וחצי בערך... הספיק אמנם לארוחה, אבל לא נשאר כלום למחר. בעסה... כל כך, אבל כל כך טעים!!!!!!!!!!!!
רך, נימוח, רוטב עשיר, טעמים עמוקים. אין - אין דברים כאלו.
המשפחה הופכת מכורה ללחי בקר.
לא היה לי קל עם החבושים (קראתי לבעלי שיעזור לנקות את החרצנים), אבל שווה ביותר. ראיתי באתר עוד מתכונים עם חבושים ואנסה אותם עכשיו, כשהם בעונה.

תודה רבה רבה וחג שמח לכם, צוות שטעים המקסים.

כבר ארבעה חודשים יושב לי נתח לחי בקר בפריזר ואני לא יודעת מה לעשות איתו. וערב החג אני מוצאת את עצמי עם צלי כתף שבישלתי אתמול ויצא יבש וסיבי, על אף שהרוטב היה בסדר. נשארו לי כמה שעות ובמקרה היו לי כל החומרים, אפילו חבושים שקניתי מבלי שתכננתי לעשות משהו איתם (האמת, בחיים לא בישלתי חבושים). בסך הכל ההוראות פשוטות ולא מרמזות על הדרך לגן עדן שנסללה לי כאן... לצערי היה לי נתח במשקל קילו וחצי בערך... הספיק אמנם לארוחה, אבל לא נשאר כלום למחר. בעסה... כל כך, אבל כל כך טעים!!!!!!!!!!!! רך, נימוח, רוטב עשיר, טעמים עמוקים. אין - אין דברים כאלו. המשפחה הופכת מכורה ללחי בקר. לא היה לי קל עם החבושים (קראתי לבעלי שיעזור לנקות את החרצנים), אבל שווה ביותר. ראיתי באתר עוד מתכונים עם חבושים ואנסה אותם עכשיו, כשהם בעונה. תודה רבה רבה וחג שמח לכם, צוות שטעים המקסים.
כבר רשום/ה באתר? לוגאין כאן
אורח
רביעי, 29 נובמבר 2023

Captcha Image

אודות המחבר/ת

עפרה קיוי היא אושייה קולינרית נחשבת במחוזותינו. חיה ונושמת מטבח 24/7.  לפרנסתה ולגם לשמחתה, הי...
בחזרה לראש העמוד