דג בזיגוג מתקתק עם סלסה חריפה מתוקה חמוצה. עושר של טעמים רעננים צילום: עמנואל רוזנצוייג
ליצ'י אהוב עלי במיוחד. עסיסי כל כך, טעם מיוחד ודומיננטי. לשמחתי, בשנים האחרונות אפשר להשיג אותו בקלות בשווקים, במחירים סבירים לגמרי. השבוע, הסתובבתי במחנה יהודה וראיתי ערימות ענקיות של ליצ'י בשל שמתחנן שישתמשו בו. לא יכולתי לסרב...
דג מטוגן בחלקו ואפוי עם זיגוג ליצ'י מתקתק, מוגש עם סלסה אקזוטית עם ליצ'י ליים ונענע. משלימים את ההגשה אורז ורוטב ליצ'י מתוק, איזה ירק קריספי ירוק והנה לנו חגיגה של צבעים וטעמים.
אפשר להשתמש בפילה של כל דג לבן אהוב. באס, לברק ואחרים. אפשר גם עם סלמון, אבל זמן האפייה קצת משתנה.
כדאי מאד שהפילה יהיה עם עור מצד אחד, אשר בזמן הטיגון הראשוני משחרר את השמנים שאוצרים את הטעם הנפלא של הדג.
אם מוכר הדגים מפלט אותם עבורכם, בקשו לשמור את האידרות והראשים כדי להכין את ציר הדג.
רעיונות נוספים לשימוש בסלסה אפשר למצוא בדף המתכון הנפרד.
ליצ'י טרי הוא קריטי כאן. לליצ'י המשומר אין את הטעם המודגש והאקזוטי והוא גם לא משחרר מיצים בהם אנו רוצים להשתמש לרוטב.
חומרים לארבע מנות:
- 2 דגי ברמונדי טריים מאד, מפולטים, עם עור בצד אחד.
- מעט שמן לטיגון
- מלח גס ופלפל שחור גרוס
- מיץ שניגר מהליצ'י הטריים לאחר הקילוף והסינון
- כוס ציר דגים (מבשלים את אידרות וראשי הדגים שפולטו בארבע כוסות מים עם גזר, בצל, סלרי, למון גראס ופלפל שחור שלם במשך חצי שעה ומסננים).
- 1 כפית קורנפלור או טפיוקה או Arrowroot
לסלסת הליצ'י
- 20 ליצ'י טריים קלופים ומגולענים
- חצי פלפל חריף אדום חצוי, מנוקה מזרעים
- 2 בצלי שאלוט קטנים חצויים ופרוסים דק או רבע בצל סגול קטן חתוך לארבע ופרוס דק
- 20 עלי נענע טרייה
- גרידה ומיץ מליים אחד (או לימון)
- מיץ מחצי לימון נוסף
- כפית ג'ינגר טרי מגורר
- כפית מלח דק
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה
סלסת ליצ'י
- קוצצים דק עם סכין את הליצ'י
- מסננים ושומרים את המיץ שניגר
- מעבירים לקערה
- פורסים דק את הפלפל החריף ומוסיפים לקערה (כמות הפלפל תלוייה בחריפותו ובטעם האישי. אבל לא לוותר לגמרי)
- קוצצים גס את עלי הנענע ומוסיפים עם כל יתר החומרים
- מערבבים ומעבירים למקרר לרבע שעה לפחות, עד 5 שעות
- לפני ההגשה מערבבים שוב
רוטב הליצ'י המתוק
- מרתיחים את מיץ הליצ'י בסיר קטן, על אש בינונית, עד שהוא מצתמצם לחצי (תשאר כמות של כמה כפות)
- מוסיפים את ציר הדג, מעט מלח ומעט פלפל שחור גרוס
- ממשיכים לצמצם עד שנותרת כמות של 3/4 כוס בערך
- מערבבים בקערה קטנה את כפית הקורנפלור עם 2 כפות מים ומוסיפים לרוטב תוך כדי ערבוב
- ממשיכים לבשל כמה דקות עד שהרוטב מסמיך מעט, תוך כדי ערבוב ומסירים מהאש. אפשר להכין מראש ולחמם מעט לפני ההגשה.
הכנת הדג והגשה
- מחממים תנור למאה ושמונים מעלות צלזיוס
- מחממים מחבת רחבה ומוסיפים מעט שמן קנולה או שמן אחר דומה (שמן זית ישפיע על הטעם ולכן לא כדאי להשתמש בו)
- מפזרים מלח גס בנדיבות על צד העור של הדגים ופלפל שחור
- מטגנים במשך 2-3 דקות על אש בינונית את צד העור עד שנוצר פס חום מסביב לדג בחלק של העור
- מעבירים את הדגים לתבנית עם נייר אפייה, עם צד העור כלפי מטה
- מברישים את הדגים עם רוטב הליצ'י, בנדיבות (כדאי להשאיר לפחות 4 כפות רוטב להגשה)
- מפזרים מלח גס ופלפל שחור גרוס ומעבירים לתנור. אופים במשך 5 דקות. כדאי לבדוק על אחד הדגים שמרכז הדג עשוי ובכל מקרה להזהר מאפיית יתר שתייבש את הדג
- מסדרים על צלחת חצי כוס אורז ואיזה שהוא ירק ירוק כמו אספרגוס או אפונה סינית, למשל.
- יוצקים כף רוטב ליצ'י על האורז
- מניחים בחפיפה את מנת הדג ומעליה עורמים 2-3 כפות נדיבות של סלסה ומגישים
תגובות